Kakukkfű, majoranna, tárkony.
A magyar konyha alapfűszerei.
Kakukkfű
A bátorság jelképe és a gomba legjobb fűszere.
Az egyik legősibb gyógynövény, az ókori egyiptomban a halottak balzsamozására használták, a görögök pedig a csatában megsérült katonák sebeti fertőtlenítették vele. A középkori járványok idején szinte minden nap fogyasztották, és a bőrükbe dörzsölték az emberek. Provence a mai napig bővelkedik kakukkfű mezőkben, így a provence-i ételek egyik alapfűszere.
Származás
Európában és Ázsiában is őshonos a mérsékelt övi területeken. Fűszerként a franciák körében lett népszerű.
Jellemzői
Szárazságtűrő, évelő növény, ami 20-50 centis bokorrá fejlődik. Nagyon könnyen elszaporodik, és gyepként is megjelenhet a kertekben. Számos fajtája van, az egyik legismertebb változata a citrom illatú kakukkfű.
Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni, ha pedig van áttelelt növényünk, tőosztással szaporítható. Magról ültetés esetén a palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe, balkonládába kb. 20 cm távolságra egymástól.
Gondozás
Igényli a napfényt, de jól tűri a szárazságot is. Figyeljünk arra, hogy a locsolást követően ne álljon vízben, mert különben kirohad.
Jótékony hatásai
Étvágygerjesztő és gyomorjavító hatású, de mégis mindenkinek a köhögéscsillapító tulajdonsága jut először eszébe. Teájával, vagy fürdővízbe téve gyógyítható vele a megfázás és enyhíthető a köhögés.
Felhasználás
Elsősorban a nehezebben emészthető ételek, például a bab és a gomba fűszere. De halak sütéséhez is nagyon jól használható, és ízesíthetjük vele a körözöttet is.
Majoranna
A majoranna a szerelem növénye.
Az ókori görögök úgy tartották, hogy a majorannát a szerelem istennője, Aphrodité teremtette, ezért a görög párok majorannakoszorút viselnek az esküvőn. Ennek nyomán egy magyar néphagyomány is köthető hozzá: az a lány, aki hosszú, boldog házasságot szeretne, a kelengyéje közé egy csokor majorannát tesz.
Származás
A Földközi-tenger vidékéről származik, de ma már szinte mindenhol megtalálható a világon.
Jellemzői
Melegebb éghajlaton évelő növény, mivel a hideget nem nagyon szereti, ezért a hűvösebb helyeken egy nyarat él csak. 30-50 centis bokros növény gyönyörű lila virággal.
Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni, ha pedig van áttelelt növényünk, tőosztással szaportható. Magról ültetés esetén a palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe, balkonládába kb. 20 cm távolságra egymástól.
Gondozás
Napfény igényes növény, a meleg, napos helyet szereti. Locsolására figyelni kell, mert nem tűri a szárazságot. Bőven kaphat vizet, de arra azért vigyázni kell, hogy ne rohadjon ki.
Jótékony hatásai
Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő és nyugtató hatású. Teájával kezelhető az enyhe megfázás, köhögés.
Felhasználás
A majoranna igazi jolly joker fűszer, ízesíthetünk vele húsokat, zöldségeket, gombát egyaránt. Tehetjük grillpácokba, ha pedig valaki otthon készít hurkát és kolbászt, a majorannal elaradhatatlan fűszer.
Tárkony
A tárkony megvéd a sárkányoktól – tartja a néphagyomány. Ha nem is ezért, de érdemes otthon tartani, mert számos húsféle, leves és főzelék fűszerezésére használhatjuk.
Származás
A tárkony Ázsiában őshonos, ma már azonban szerte az északi féltekén megtalálható Ázsiától – Amerikáig. Hazánkba vélhetően a honfoglaló magyarok hozták magukkal, így joggal mondhatjuk magyar fűszernek.
Jellemzői
A tárkony évelő növény, így nem kell minden évben elülteti, ha túléli a telet. Akár 10 évig is elélhet, de azt tudni kell, hogy az idővel csökken az aromája.
A növény bokor szerű, akár 150 centisre is nőhet. Két fajtája van az orosz és a francia, melyek közül az utóbbi az elterjedtebb, mert aromásabb, illóolaj tartalma magasabb.
Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni, ha pedig valaki már szaporítani szeretné, ősszel, tőosztással teheti meg.
Magról ültetve kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe.
Szaporításnál a töveket 30-40 cm távolságra kell ültetni egymástól.
Gondozás
Lakásban vagy erkélyen is lehet tartani, szereti a meleget és a napfényt, de sok folyadékot is igényel. Ha kitesszük erkélyre, csak akkor tegyük, ha már 20 fok fölötti a hőmérséklet, és ügyeljünk a napi szintű locsolásra.
Ha szeretnénk, hogy következő évben is legyen tárkonyunk, a virágokat ne vágjuk le.
Jótékony hatásai
Vesetisztító, epehajtó és étvágynövelő hatása van.
Felhasználás
A tárkonyról azonnal a csirkeragu leves ugrik be, de kiváló fűszere a szárnyasok mellett a bárány és a vadhúsoknak is. A zöldborsó, a zöldbab és a krumplifőzeléket is megbolondíthatjuk vele.