Bazsalikom, oregano zsálya.
Ismerjétek meg az alap olasz fűszereket.
Bazsalikom
Itthon is az egyik legnépszerűbb fűszer, ami számtalan módon felhasználható használható: ételekbe és italokba egyaránt.
Nekem is a kedvenc fűszerem, tele van vele a lakás, mert évente több kilót is elhasználok belőle. Lakásban, cserépben nevelni is egyszerű, egy kis trükkel pedig folyamatosan hajtani fog.
Származás
A bazsalikom őshazája India, innen terjedt el, mint fűszernövény. Azonban már az ókori Egyiptomban is ismerték, számos sírkamrában találtak bazsalikom koszorúkat a hallottak mellett. A görögöknél pedig a mai napig temetői növényként tartják számon.
Mint fűszernövény Magyarországon már több száz éves múltra tekint vissza. Két fajtáját ismerjük, a nagyobb levelű dél-európai és a kisebb levelű afrikai típus.
Jellemzői
Egynyári növény, egy fő gyökérből ágazik szét sok ágra, levélre. A kifejlett növény, akár 40-60 cm magasra is megnőhet, és igazi kis bokorrá alakulhat.
Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni. Kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászrni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha elérik az 5-8 centit a növények egyesével átültethetők nagyobb cserépbe, balkonládába. Ha balkonládába kerünek, kb. 20 centire kell őket egymástól elültetni.
Gondozás
A bazsalikomot lakásban is lehet tartani, egy napfényes (ám a tűző napot nem szereti) ablakban. Ha 20 fok körüli a hőmérséklet erkélyre, teraszra is ki lehet tenni. Szereti a vizet, így hetente többször is meg kell locsolni.
Ha folyamatosan leszedjük a nagy leveleket, teret adunk a kisebbek növekedésének és az új hajtásoknak, így sokáig hajtani fog a bazsalikom. Akkor is érdemes „szüretelni”, ha épp nem akarjuk felhasználni.
Ha kivirágzik, a virágot érdemes leszedni, megszárítani, így következő évben ebből lehet új bazsalikomot ültetni.
Jótékony hatásai
A bazsalikom javítja az étvágyat, segíti az emésztést, szél-, és vizelethajtó. A népi gyógyászatban forrázatát gyomorrontás esetén alkalmazták.
Felhasználás
Számos felhasználási módja van: tökéletes fűszere a paradicsomos ételeknek, a tészta ételeknek, ízesíthetők vele sütemények, jó barátja az eper és a citrom. Használják frissítő italokba is, pl. limonádéba, és a bazsalikomból készül a pestó.
A levelei felhasználhatók frissen, vagy szárítva. Ez utóbbihoz a bazsalikom csokrot fejjel lefele, naptól védett száraz szobába kell fellógatni. Morzsolva bármilyen edényben sokáig eltartható.
A frissen szedett leveleket nedvesen egy papírtörlőbe csavarva a hűtő zöldséges fiókjában néhány hétig frissen tarthatjuk.
Készíthetünk belőle fűszersót, fűszervajat, vagy a leveleket megszárítva ízesíthetjük vele az olívaolajat, vagy a borecetet (ez utóbbiakat salátákhoz használhatjuk).
A pestóhoz pedig csak össze kell törni egy mozsárban kevés sóval, fenyőmaggal, parmezánnal, majd krémesre lehet keverni olívaolajjal.
Oregano
Az oreganot főként az olasz ételek fűszereként ismerjük, pedig régen itthon is nagyon kedvelt volt. Hívják vadmajorannának is, mert dédanyáink a majoranna helyettesítésére használták.
El sem tudom képzelni, hogy ne legyen otthon oregano, hiszen nagyon széles körű a használata: a paradicsomos tésztaételekbe, a pizza szószba, a tepsiben sült krumplira, vagy a teflonban lesütött csirkére mindig teszek belőle.
Származás
Az oregano a Földközi-tenger vidékén őshonos növény. Az ókori görögök sebgyógyításra használták, sőt az egyiptomiak is ismerték, ők a köhögést csillapították vele. Itthon egy ideig elfeledett fűszernövény volt, pedig még vadon is megtaláható például hegyoldalakon, vagy az erdőszélen.
Jellemzői
Az oregano évelő növény, így nem kell minden évben elülteti. 30-80 centisre is megnőhet, igen aromás növény, illatát távolról is érezni.
Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni, ha pedig valaki már szaporítani szeretné, ősszel, tőosztással teheti meg.
Magról ültetve kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe.
Gondozás
Lakásban vagy erkélyen is lehet tartani, nem túl igényes növény. Szereti a meleget és a napfényt, így tűző napra is ültethető. Locsolni sem kell sűrűn, mert pont a sok vízzel ártunk neki.
Jótékony hatásai
Természtes antibiotikumnak tartják baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően. Leveleinek forrázatát étvágygerjesztőnek és idegnyugtatónak is használják.
Felhasználás
A fent említett olasz ételek, krumpli és húsok fűszerezése mellett ízesíthetünk vele olívaolajat (csak egy ágat bele kell dobni az olajba), készíthetünk belőle fűszersót, vagy megbolondíthatunk vele bármilyen salátát.
Zsálya
Az olasz konyha elképzelhetetlen zsálya nélkül, hiszen passzol a tésztaételekhez és húsokhoz egyarántt.
A zsályát hivatalosan orvosi zsályának hívják, nem csoda, hiszen a népi gyógyászatban sokmindenre használták. Egy régi mondás is úgy tartja, hogy azt a házat elkerül minden betegség, ahol zsályát tartanak. A zsálya gyógyító hatására azonban nem csak a magyar hagyományokban találunk példát, már az ókori görökök is orvoslásra használták, például kígyómarást gyógyítottak vele, és a növény latin neve (salvia) is arra utal, hogy minden betegséget meggyógyít.
Származás
Az Adriai-tenger partvidékéről származik. Dél-Európában tömegesen fordul elő, de hazánkban is őshonos.
Jellemzői
Borkos növény, akár 80-100 centisre is megnőhet. Levelei lándzsa szerűek, bolyhosak.
Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni. Magról ültetve kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe, de ha tudod érdemes már eleve nagy cserépbe vetni a magokat.
Gondozás
A napos, védett helyet szeretni. Hidegre érzékeny, vigyázni kell, hogy ne legyen huzatban, és amint hűlni kezd az idő, érdemes lakásba vinni, ha balkonon tartottad.
Jótékony hatásai
Gyulladásos betegségek kezelésére igen hatékony, mert magas a fertőtlenítő, baktériumölő hatása. Alkalmazzák köhögés és gyomorpanaszok ellen, a belőle készített oldattal pedig az aranyér is kezelhető.
Felhasználás
Az olaszok elkerülhetelen fűszere, ha tésztaételekről van szó. Kedvencem a vajon pirított zsályalevél, amivel meg lehet szórni bármilyen tésztát. De fűszerezhetők vele a nehezebb húsételek, vadak, ízesítenek zsályával sajtokat és a sütőtök is nagyon kellemes lesz ha zsályával sütjük meg.