Gyors pite fügével és sajttal.

A galette a családomban egész más értelemben ütötte fel a fejét, amikor 10 év körüliek voltunk a tesómmal. Egyik reggel ugyanis elmesélte, hogy álmában feltalált egy új labdajátékot, a galette-t, amit labdával és ütőkkel kell játszani. Akkor még nem tudtuk, hogy a galette szó létezik, de semmi köze a sporthoz, annál inkább a gasztronómiához.
Ma már mindezen jót nevetünk, hiszen tudjuk, hogy a galette egy francia pie, ami Bretagne-ból származik. A Galette de Rois – Királyok lepénye – nevű édes, töltött lepényt a Három királyok eljövetelének tiszteletére Vízkeresztkor készítették. Mára elterjedt a mindennapokban, számos sós és édes verziója létezik. Az előbbiek közül a legelterjedtedd talán a sajtos-sonkás, míg az édesek szinte bármilyen gyümölccsel készíthetők.
Mivel én szeretem együtt az édes és sós ízeket, ezért egy vegyes változatot készítettem fügével és kecskesajttal.

 

Hozzávalók

200 g liszt
1 púpozott evőkanál cukor
1 nagy csipet só
100 g hideg vaj
4-5 evőkanál hideg víz
5 db füge
100 g kecskesajt
1-2 evőkanál morzsa
1 tojás

Elkészítés

A lisztet keverd el a cukorral és a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Ha morzsa állagú, adj hozzá kanalanként annyi vizet, hogy a folyadéktól és a kéz melegétől összeálljon a tészta. Ha kész, pihentesd 15-20 percig a hűtőben.
Ezalatt mosd meg a fügéket és vágd őket gerezdekre – én egy fügét 6 részre szoktam szeletelni. Vajazz ki egy 24 cm átmérőjű piteformát.
A tésztát nyújtsd ki úgy, hogy nagyobb kört kapj, mint a forma, majd béleld ki vele. Szórd meg vékonyan morzsával, ez megakadályozza, hogy a sütés közben elázzon a tészta. A fügét szépen

rendezd el a tésztán, majd szórd meg a kecskesajttal. A tészta lelógó széleit hajtsd vissza, nem baj, ha nem egyforma, vagy cikk-cakkos a széle, a galette ilyen rusztikusan az igazi. A visszahajtott tésztát kend meg a felvert tojással, majd süsd 20-25 percig 180 fokon.
Ha kivetted a sütőből, locsold meg egy kis mézzel.
Vanília fagyival is kínálhatod, de magában is finom.