Így készíhetsz szörpöt télire a levendulából. 

Néhány éve eljárunk Tihanyba levendulát szedni, mert jó móka, és még egy okkal több, hogy utána meg lehessen ebédelni a füredi Baricska csárdában. 🙂
Kétféle levendula bokor létezik az angol (hosszabb száron több virág nő) és a francia (alacsony, nagyon sűrű bokrok, kis száron, sötét apró virágokkal). Míg az előbbit inkább olajáért ültetik és a kozmetikai iparban használják, addig az utóbbit a gasztronómia számára termesztik. 
Tihanyban angol bokrokról szedtük korábban a levendulát és ezt használta mindenre: dekorációra (a virágot kisebb csokrokba kötve teszem vázákba), szörpnek és fűszernek. Idén azonban a tihanyi levendulát gyorsan leszedték, ezért Monoszlóra a Magyar Provence-nak nevezett birtokra mentünk szedni. A családi ültetvényeken megtalálható mindkét fajta levendula, így hoztam ilyet is, olyat is. Az angol levendula a vázákat díszíti most, a franciából pedig levendula sűrítmény lett. Felhasználható süteményekbe, krémekhez, vízzel hígítva pedig szörpnek fogyasztjuk.

Nem is tudom, mi egyszerűbb, a pestót megcsinálni, vagy a pitét?! Mert ez utóbbi is kb. annyi, mit krémet varázsolni két kő között a legnépszerűbb olasz fűszernövényből. A végeredményt pedig tuti, hogy mindenki imádni fogja.

Hozzávalók
∼kb. 750 ml∼

1 kg cukor
1 l víz
35-40 g levendula virág

Elkészítés
A vizet és a cukrot öntsd egy lábosba, forrald fel. Gyöngyöztesd addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, azaz a víz újra átlátszó nem lesz. A lábos alatt zárd el a hőt, tedd bele a virágokat, áztasd 1 napig.

Szűrd le, forrald fel újra, majd öntsd tiszta üvegekbe. Szórhatsz bele egy kis nátrium-benzoátot, ha használnál tartósítót, ha nem akkor dunsztold ki az üvegeket. Ehhez állítsd őket egy nagy lábosba, önts bele forró vizet úgy, hogy az üvegek harmadáig érjen. A lábost fedd le, gyöngyöztesd a vizet 30 percig. Ezután óvatosan vedd ki az üvegeket, tekerd pokrócba, így várd meg, hogy kihűljenek (kb. 24 óra).
Az így eltett levendulaszörp évekig eláll, felbontás után hűtőben kb. 1 hétig tárolhatod.