Az első otthon készített tésztám.

2013-ban szerettem bele a házi tészta készítésébe, amikor a tévében egy középkorú, a nagypapámra emlékeztető olasz szakács, a déliekre jellemző vehemenciával magyarázta, hogyan kell a keszkenő tésztát, azaz a silk handkerchief tésztát készíteni. Még ma is ott cseng a fülemben az angol szó gyönyörű hangzása – kár, hogy ezt nem tudom leírni.
De nem csak a neve, hanem az étel egyszerűsége is megfogott: tészta és pesto, természetesen ez utóbbi is házi készítésű, amit az olasz olyan könnyedséggel dobott össze, mintha csak kenyeret vajazna. Már másnap ott álltam a konyhában, és készítettem a pestot, gyúrtam a tésztát. Mivel akkor még nem volt tésztanyújtó gépem, kézzel nyújtottam vékonyra – vagyis igyekeztem ezt tenni minél vékonyabbra. Emlékszem, nem volt könnyű, ezért határoztam el akkor, hogy be fogok szerezni egy gépet. 
Az olasz, nem volt más, mint Gennaro Contaldo, akivel tavaly ősszel volt szerencsém találkozni. Munkáját azóta is követem, több szakácskönyvét beszereztem, és rendszeresen el is készítem receptjeit. A szóban forgó silk handkerchief tésztát Antonio Carluccioval közösen készítette a Két éhes olasz sorozatban, amit DVD és könyv formájában is be lehet szerezni. Mondanom sem 

kell, hogy a könyvespolcon nálam mindkettő ott pihen, és ha lazítani szeretnék, bele-bele nézek. A pestós keszkenő tésztát pedig nem csak a DVD-n nem hagyom ki soha, hanem a rendszeresen készített ételek közül sem maradhat el. 🙂

Hozzávalók
∼2 főre∼

250 g tésztaliszt
1 egész tojás
3 tojássárgája
1 csokor bazsalikom
40 g fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
40 g parmezán
olívaolaj

Elkészítés
A tésztához lisztet borítsd egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 3-4 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki annyira vékonyra, 

hogy ha a tésztát a deszka szélére teszed és aláfújsz, lebegni kezdjen. A tésztát tépkedd kisebb-nagyobb darabokra és forró, sós vízben 1-2 perc alatt főzd ki.
A pestóhoz tépkedd mozsárba bazsalikomot, add hozzá a fenyőmagot, a fokhagymát és a parmezánt, majd egy kis olívaolajjal dolgozd el. Ha már pépes állagú, folyamatosan adagold hozzá a többi olívaolajat is. Keverd addig, amíg krémes nem lesz.
A pestót tedd serpenyőbe, kicsit melegítsd fel. Adj hozzá 1-2 evőkanállal a tészta főzővizéből, majd forgasd össze a tésztával.
Parmezánnal megszórva tálald.