Hagyományos szalagos fánk sárgabarack lekvárral.

Gyerekkoromban csak akkor ettünk fánkot, ha a szomszéd néni csinált. Anyukám, nagymamám sosem állt neki, mert azt mondták, fánkot sütni nagyon nehéz, és még a gyakorlottak is sokszor elrontják. Klári néninek azonban mindig sikerült. Akkor én, miért ne tudnék gyönyörű fánkokat sütni?
Előkaptam hát egy ősrégi Horváth Ilona szakácskönyvet, és ugyan az ő receptje is azzal kezdődik, hogy a fánktészta a legkényesebb kelt tészta, és elkészítése nagyon nagy gyakorlatot kíván, de ezt azért nem kell ennyire komolyan venni. 🙂 Sőt! Én most lerombolok minden eddigi hiedelmet a szalagos fánkkal kapcsolatban. Nem olyan nehéz, mint ahogy azt a híre mondja. Kelt tésztákat rendszeresen fél évvel ezelőtt kezdtem el készíteni, amit nem mondanék nagy gyakorlatnak, de a mégis sikerült a fánkom – már elsőre És nem is kellett indiántáncot járnom, vagy varázsigéket mormolnom ehhez. 😀

Hozzávalók az alaphoz

3 dl langyos tej
20 g élesztő
3 evőkanál liszt
1 evőkanál porcukor

Elkészítés
Az élesztős alaphoz a langyos tejben keverd el a cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd add hozzá a lisztet és egy fakanállal dolgozd simára. Ne ijedj meg, nem fog összeállni, egy híg lé lesz. Egy konyharuhával letakarva hagyd érni kb. 1 órát. Ezalatt dolgozik az élesztő, és felhabosodik (ekkor jó).

Hozzávalók a tésztához
∼24 darabhoz∼

50 g porcukor
2 szobahőmérsékletű tojás sárgája
50 g olvasztott vaj
500 g BL 55 liszt
1 csipet só
4 cl rum
1,5-2 dl tej
1 liter olaj a sütéshez

Elkészítés
A fánk tésztájához a tojások sárgáját keverd ki a cukorral, add a habos élesztőhöz.  Ezután keverd el benne az olvasztott vajat is. A sót keverd el a lisztben, kanalanként adagold az élesztős, tojásos masszához. Ha összeállt a tészta, öntsd bele a rumot – ez segít, hogy az olajban ne égjen meg a tészta – és ha a tészta felvette ezt a folyadékot, adj még hozzá annyi langyos tejet (én kb. 1,5 dl-t adtak), hogy egy lágy, ruganyos tésztát kapj. 10-15 perc alatt dagassz fényes tésztát. Takard le, szobahőmérsékleten keleszd duplájára.
Ha megnőtt a tészta, borítsd ki lisztezett felületre, a kezeddel óvatosan terítsd szét kb. ujjnyi vastagra. Egy fánkszaggatóval (vagy ha az nincs, ahogy nekem sincs, egy bögrével) szaggasd ki a fánkokat. A maradék tésztát kicsit dolgozd össze, kezeddel ismét lapogasd ki és szaggass ebből is fánkokat. Ami itt megmarad, abból pedig a kezeddel formázz egy kis fánkot. A fánkokat takard le, és keleszd 20 percet.

A fánkok kisütéséhez egy magas falú lábosban melegítsd fel az olajat, de vigyázz, ne legyen túl forró. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy beleszórsz egy kis lisztet, és ha szinte rögtön megég, akkor az olaj túl meleg.
A fánkok tetejébe az ujjaddal nyomj egy kis lyukat, majd ezzel a felükkel lefele tedd az olajba. Fedő alatt süsd két percig, majd fordítsd meg a fánkokat, fedő nélkül további 2 perc sütés után elkészülnek. Még forrón szórd meg porcukorral.
Házi baracklekvárral kínáld.