Süss rákot egyszerűen.

Életem első rákvacsorájára nem szívesen gondolok vissza, mert nem túl jók az élményeim. 13 évesen Bajorországban egy családnál töltöttem 2 hetet, ahol az első este azzal fogadtak, hogy remélik, szeretem a scampit, mert azt főztek vacsorára. Miközben elém toltak egy nagy adaggal, mosolyogva bólogattam, hogy bizony, nagyon szeretem. Arról mélyen hallgattam, hogy csak a szót ismerem, és talán fotón láttam már rákot, élőben soha, nem hogy a tányéromon. Lopva figyeltem, ahogy a német szállásadóim hozzáfognak a rák elfogyasztásához, miközben próbáltam úgy tenni, mint akinek rutinból megy a páncélos állat megpucolása. Emlékszem, hogy ropogott a fogam alatt a rák páncélja, amitől nem tudtam rendesen megszabadítani a scampikat. Akkor ott azt gondoltam, soha többé nem eszek rákot.
Most már persze mosolygok ezen, hiszen ez az egyik kedvenc tengeri fogásom, köszönhető annak a kedves horvát pincérnek, aki még abban az évben a családi nyaralás alatt megmutatta, hogy kell profi módon megpucolni a scampikat.

A scampi egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha fokhagymás vajon átforgatja az ember. 4-5 perc elég, és kész is a vacsora. Salátával és/vagy petrezselymes krumplival érdemes tálalni.

Hozzávalók

30 dkg garnéla
4-5 gerezd fokhagyma
vaj

Elkészítés
A fokhagymákat pucold meg, vágd vékony szeletekre. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, pár perc alatt süsd benne a fokhagymát. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert különben keserű lesz! Mire egy kis színt kap, már át is adta az ízét a vajnak, ekkor vedd ki belőle, helyette tedd bele a rákokat. Amint a rákok barna színről rózsaszínre váltanak, elkészült. 

A pucolás legegyszerűbb módja, ha először lecsavarod a rák fejét, majd a lábaknál a páncél puha részét megroppantod. Így ki tudod fejteni a húst a páncélból. Ha a húst kiszedted, a hátoldali részen késsel finoman vágd be, és távolítsd el a rák bélcsatornáját, ami egy kis fekete hajszálhoz hasonlít.
A megpucolt garnélákat akár házi majonézbe, vagy édes-chili szószba is mártogathatod.