Szezonban ne hagyd ki!

Az illatában foghagymára emlékeztető növény nem csak a barna medvék és a vaddisznók egyik kedvenc eledele, hanem mi, emberek is imádjuk, és tavasszal számos ételünk ízesítője. Adhatjuk salátákhoz, ízesíthetjük vele a burgonyapürét, de akár levest is főzhetünk belőle.
Az én egyik nagy kedvencem a medvehagymás pogácsa. Számos cukrászda/pékség termékét kóstoltam már, de én még nem sütöttem mostanáig. Kerestem egy jónak tűnő receptet egy nagy süteményes szakácskönyvből, de sajnos kiderült, hogy mégsem olyan jó. Az valószínű, hogy az élesztő hibája volt, hogy a tészta nem kelt meg rendesen, így nem tudtam szép, magas pogácsákat sütni, sajnos inkább pacsnik lettek. Az viszont biztos, hogy a recept hibája (jó nem hibája, hanem sajátossága), hogy a pogácsa száraz lett. Persze aki, azt szereti, annak nagyon ízlett (példa erre anyukám), de én a lágy, ruganyos tésztájú, omlós pogácsákat szeretem. 

Ezt tejföl és vaj hozzáadásával, illetve hajtogatással lehet elérni. Addig bújtam a netet, míg több receptből összeraktam azt, ami már olyan lett, amit szívesen megosztok veletek. Ugyan ennek a pogácsának az elkészítése időigényes, hiszen a hajtogatások és pihentetések másfél órát tesznek ki összesen, de olyan borongós, szeles vasárnapokon, mint amikor én is megsütöttem, érdemes rászánni az időt. A pihentetések idejében be lehet gubózni a kanapéra és nézni a Street Kitchen adásokat, a Két éhes olasz sorozatot, vagy szakácskönyveget olvasgatni.

Hozzávalók

500 g liszt
1 evőkanál só
250 g margarin
200 g tejföl
1 tojás
0,5 dl tej
25 g élesztő
csipet cukor
120 g vaj
egy csokor medvehagyma

 

Elkészítés
Az élesztőt morzsold bele a cukorral elkevert langyos tejbe, letakarva meleg helyen futtasd fel.
A lisztet keverd el a sóval, majd morzsold bele a 250 g margarint. Add hozzá a tejfölt, a tojást, a felfutott élesztőt és a robotgép dagasztó karjával dolgozd össze a tésztát 8-10 percig. Ha homogén, fényes masszát kaptál, takard le, pihentesd meleg helyen.
A medvehagymát mosd meg, szárítsd le és aprítsd fel, majd keverd ki a 120 g vajjal.
A tésztát 30 perc után borítsd lisztezett felületre, nyújtsd ki 1 cm vastagra. Kend meg a medvehagymás vaj felével a tészta kétharmadát. A vaj nélküli egyharmad tésztát hajtsd a vajas részre, majd a vajas egyharmadot hajtsd a tetejére. Így tészta-vaj-tészta-vaj-tészta réteget kapsz. 

Az így felhajtogatott tészta kétharmadára kend a vaj másik felét, és ismét hajtogasd fel az előző módon. Takard le, pihentesd 30 percet. Ezt követően nyújtsd ki fél centi vékonyra, megint hajtogasd a tésztát az előbbi módon, most már vajjal kenés nélkül. Ezt ismételd meg még kétszer, 30-30 perc szünettel. Az utolsó hajtogatás és 30 perc pihentetés után nyújtsd ki a tésztát ujjnyi vastagra, sűrűn rácsozd be egy késsel, pogácsaszaggatóval szaggasd ki tetszőleges méretre. Tedd tepsire, kend meg felvert tojással.  180 fokra előmelegített sütőben süsd készre 15-20 perc alatt.